Jeds Joar frein mia uns soweid is de Holunderbean im Schpadsumma zeidig san des eakenn ma soweid de Bean diafviolett bis schwoaz ausseng oda de Roudn Holunda de san wenn de zeidig san leichdend sie scho in Roud.
De Holunderbean soidn ned roh gegessn wern, sie san Giftig bei rohn Genuss da Bean konn 's zua werd ma dammisch oda Eabrechn keman ned immma aba öfa konn 's aa zua Mong-Darmbeschwerdn je noch am wia vui Rohe Bean gegessn woadn san daha grod in gekochdn Zuastand konn ma de Holunderbean Essn oda Zuabereitet ois Soft, Marmalad oda ois Gelä is da Holunderbean a guadn narrisch gschmog scho süfig.
In de Holunderbean san vui wertvoie Vitamine A, B und des eansthoft guads Vitamin C, sowia san Carotinoid, Flavonide und Kalium, Mognesium, Calcium leida aa a baar Bitterstoffe und a baar ätherische Öle in den Bean is aa Blausäure daha miassn Bean
gekocht wern üba 80 °C donn Vadampf und löst si de Blausäure auf unsa Körpa konn zwar Blausäurevabindungn zum Teil obbaun.
Da Holunderbeansoft mid narrisch vui Eisn is narrisch hulf bei de Menschn de zweng Blud hom desweidern wern we ma öfta Vazehr vo Holunderbeansoft in unsan Körpa meha Insulin frei gsetzt des is fia Diobtika narrisch vo Voateil. Da Holunderbeansoft drägt no zua optimoin Vasoagung vo Vitamina und Mineralstoffa bei des unsa Immunsystem werd stoak wia a stia unsa dration kennt koa Chemie mid am natürlichn siassn Gschmog.